Sztuka podawania lodów

Dzisiaj trudno wyobrazić sobie lody bez waflowych rożków i większość ludzi sądzi, że to bardzo tradycyjna metoda serwowania lodów. Pierwszy lodowy rożek został jednak wyprodukowany dopiero w 1860 roku przez Włocha Marchiony'iego, który opatentował go w grudniu 1903 roku.

Choć jest on uważany za wynalazcę rożka, to podobny pomysł zrodził się też na światowych targach
w St. Louis w 1904 roku, kiedy to syryjski sprzedawca wafli, E.A. Hamwi zaczął rolować wafle w kształt rożka dla sprzedawcy lodów z sąsiedniego stoiska, któremu zabrakło naczyń do serwowania. Niektórzy dowodzą, że rożek lodowy był wynalazkiem angielskim. Pierwsza wzmianka o stosowaniu rożka pojawia się w książce kucharskiej pani Marshall. Dziś znamy wiele innych opakowań lodów. Oficjalne oświadczenie amerykańskiego rządu z 1969 r. mówi jednak o tym, że rożek do lodów jest „jedynym znanym ekologicznym opakowaniem. Opakowaniem idealnym”. Zanim wynaleziono waflowe rożki, lody podawano w szklanych naczyniach lub zawinięte w woskowany papier.

Zupełnie przypadkiem wynaleziono lody na patyku w 1905 r. Stał się nimi napój owocowy z mieszadełkiem zostawionym w szklance, który zamarzł w zimną noc. W 1924 Amerykanin Harry Burt otrzymał patent na lody na patyku.


Notice: Undefined variable: post_image in D:\Websites\Poland\lody_nestle_pl\wp-content\themes\nestle-lody\inc\social-media.php on line 84