Początki

Podobno wszystko zaczęło się w starożytnych Chinach, choć nie ma dowodów na to, że to właśnie Chińczycy wymyślili lody. Prawdopodobnie jednak już 3000 lat temu władcy Chin rozkoszowali się smakiem mrożonych przysmaków, które sporządzano ze śniegu i lodu z dodatkiem owoców, wina i miodu.

Najwcześniejsze źródła historyczne podają, że lody, a raczej coś, co je przypominało – pojawiły się w Chinach w okresie panowania dynastii Tang (618-907 n.e). Powstawały one z podgrzanego mleka krowiego i koziego, które następnie fermentowano. Tak powstały jogurt był zagęszczany mąką, mieszany z kamforą dla aromatu i chłodzony przed podaniem. Jeden z władców dynastii Tang miał 2271 służących, w tym 94 ludzi zajmujących się wyłącznie przygotowywaniem lodów.

Przekazy biblijne wskazują, że król Salomon (X w p.n.e.) korzystał z mrożonych napojów podczas żniw, a Aleksander Wielki (356-323 p.n.e.) gustował w miodowo-lodowych nektarach i podobno organizował specjalne wyprawy żołnierzy w góry po lód. Podobne metody stosował w czasach cesarstwa rzymskiego Neron (37-68 n.e.), który oddawał się rozkoszom stołu dzięki nektarowi i owocom dodawanym do śniegu i lodu przywożonego na jego specjalne życzenie z gór.

Pierwsze metody zamrażania wymagają kilku słów wyjaśnienia. Żywność zamrażano dzięki zmieszaniu soli z lodem. Mieszanka ta powodowała obniżenie tzw. punktu zamrażania i w ten sposób bardzo łatwo można było osiągnąć temperaturę niższą niż −14ºC. Nie wiadomo, kto wymyślił ten proces, ale znano go już w Chinach. Znajdziemy o nim wzmianki w Indiach w IV wieku, a pierwszy techniczny opis wytwarzania lodu przy użyciu soli opisany został przez arabskiego historyka Ibn Abu Usaybi (1230-1270).


Notice: Undefined variable: post_image in D:\Websites\Poland\lody_nestle_pl\wp-content\themes\nestle-lody\inc\social-media.php on line 84